poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zupa Botwinka


Na początku chciałabym  Wam wszystkim serdecznie podziękować za to, że ciągle do mnie zaglądacie. Daaaaaawno nic nie pisałam, ale w końcu się zebrałam. Na dziś przygotowałam botwinkę, która obecnie jest najlepsza.;)).  Bulion ugotowałam z włoszczyzny, udka kurczaka z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, ziarenek pieprzu i kostki bulionowej (dokładny przepis postaram się dodać na dniach). Z przepisu wychodzi przepyszna zupa (koniecznie z koperkiem;))
Mam nadzieję, że również Wam posmakuje. 

Składniki (na około 1,5 l zupy): 
750 ml bulionu drobiowego (może być inny)
pęczek  botwinki z niedużymi burakami
3 ziemniaki
100 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
½  łyżki cukru
sól, pieprz do smaku
koperek do posypania

Do gotującego się buliony wrzucamy dobrze umytą i posiekaną botwinkę wraz z obranymi buraczkami i ziemniakami. Kiedy warzywa zmiękną doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. W miseczce rozrabiamy jogurt z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym dodajemy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Można podać z gotowanym na twardo jajkiem i/lub posiekanym koperkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...