sobota, 14 czerwca 2014

Bulion


Podaje obiecany przepis na bulion drobiowy. Oczywiście czasami robię też warzywny, wtedy po prostu bez kurczaka. Jeżeli kupię lub zostaje mi inne mięso np. po świętach gotuję go z różnych mięs i grzybów. Zawsze sporządzam więcej bulionu, a później go mrożę w pojemnikach po 0,5 l i 1l. W zależności ile i kiedy potrzebuję rozmrażam i dodaję pozostałe składniki wybranej zupy. Ten przepis jest moją podstawową bazą do większości zup. Z podanej porcji wychodzi około 3 l bulionu.  


Składniki (na garnek około 4 l):  
1 ćwiartka z kurczak
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/3 selera 
biała część pora 
natka pietruszki 
2 listki laurowe 
3 ziarenka ziela angielskiego 
3 ziarenka pieprzu 
2 kostki bulionowe warzywne (ew. przyprawa warzywna) 

Kurczaka umyj, jeżeli jest to usuń kuperek. Włóż do garnka z wodą i gotuj. Usuń szumowiny powstałe podczas gotowania i dołóż umyte, obrane i przekrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i kostki bulionowe. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Wyjmij cały wkład z bulionu, wystudź, przelej do pojemników i zamroź. Czasami po takim bulionie, żeby nie marnować mięsa dodaję go np. do takich naleśników.


2 komentarze:

  1. Świetny blog :)

    Zapraszam do mnie na kurczaka po hawajsku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...