poniedziałek, 28 października 2013

Tarta jabłkowa/ Szarlotka

Już od dawna zdjęcia czekają na opracowanie, aż w końcu przyszedł ich czas;) Chyba najbardziej popularne ciasto w Polsce, robione na wiele sposobów, czyli szarlotka jabłkowa. Ciasto nie jest czasochłonne, zwłaszcza jeżeli kupimy lub co lepsze mamy własnoręcznie uprażone jabłka w słoiku.



Składniki: 
Ciasto:
150 g masła 
2 szkl. mąki 
1 jajko 
1/2 szkl. cukru 
szczypta soli


Jabłka: 
1,5 kg jabłek 
4 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy 
1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie


Mąkę zetrzyj z masłem, dodaj szczyptę soli, jajko i cukier. Wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon. Tak przygotowane jabłka gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Odsącz sok. Formę do tarty wyłóż ciastem, nakłuj widelcem i piecz 10-12 minut w temperaturze 200°C. Na ciasto wyłóż jabłka i piecz przez kolejne 30 minut.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...