poniedziałek, 28 października 2013

Kurczak w rozmarynie i pigwie + sos

Na połączenie kurczaka z pigwą wpadłam, gdy dostałam kilka pigw od znajomych. Najlepiej smakuje z sosem, który przygotowałam na bazie sosu holenderskiego. Całość podałam z kaszą kuskus. Wyszło pycha!


Składniki: 
2 filety z kurczaka 
1 szkl. białego wytrawnego wina 
1,5 łyżeczki rozmarynu 
ćwierć pigwy ze skórką 
sól, pieprz 
kilka łyżek mąki 
2 łyżki masła

Sos: 
0,5 szkl. białego wytrawnego wina 
2 żółtka 
ćwierć pigwy ze skórką 
1 łyżeczka rozmarynu 
100 g masła 
2 ziarenka pieprzu czarnego 
sól

Podwójną pierś z kurczaka umyj, podziel na dwa filety, po czym je mocno natrzyj solą, pieprzem rozmarynem, posiekaną pigwą i zalej winem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Filety opłucz w marynacie, delikatnie osusz i obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym maśle przez 2-3 minuty z każdej strony, po czym zalej całość marynatą. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, aż cały płyn odparuje.
Sos: Do gotującego się wina, dodaj rozmaryn, pokrojoną w kawałki pigwę i pieprz. Gdy płyn znacznie się wygotuje i zostanie go niewielka ilość, przecedź i ostudź, a następnie dodaj żółtka i kawałek masła. Gotuj na parze na wolnym ogniu, ciągle ubijając, aż sos zgęstniej. Zdejmij z ognia, ale jeszcze chwilę ubijaj, dodając po małym kawałku pozostałego masła, aż powstanie jednolita masa. Sos należy przygotować przed samym podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...