wtorek, 29 października 2013

Ciasto czekoladowe/ Brownie

Czekoladowe szaleństwo;) Uwielbiam wszystko co czekoladowe, a co za tym idzie, nie bez powodu podaję wam przepis na to ciasto. Można je zrobić w dwóch wersjach. Pierwsza to ta podana w przepisie- ciasto wychodzi pulchne i lekko wilgotne. W drugiej wersji zmniejsz ilość mąki o połowę, wtedy ciasto będzie bardziej zwarte i bardziej wilgotne. W drugim przypadku przed podaniem ciasto należy wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Składniki:
250 g margaryny 
2 tabliczki czekolady mlecznej 
1 tabliczka czekolady gorzkiej 
2 łyżki kakao 
1,5 szkl. cukru pudru 
6 jaj 
1,5 szkl. mąki 
szczypta soli


Czekolady z margaryną rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, kakao, szczyptę soli, dolej masę czekoladową i żółtka- zmiksuj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do wysmarowanej masłem formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Wystudź.

 



2 komentarze:

  1. Ale pięknie narosły.. Wyglądają jak murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ilością czekolady musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...