wtorek, 29 października 2013

Bezowe duszki

Bardzo dobry przepis na bezy. Korzystając z okazji, że nadchodzi Halloween, z bez zrobiłam bardzo popularne bezowe duszki. Pięknie się prezentują i świetnie smakują ;* 


Składniki: 
3 białka z dużych jaj 
1 szkl. cukru pudru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka do posypania pergaminu 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soku z cytryny 
Dodatkowo: 
kawałek rozpuszczonej czekolady

Piekarnik ustaw na 140°C z termoobiegiem. Zimnie białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukier puder nadal ubijając, aż masa będzie błyszcząca. Dodaj mąkę, ekstrakt i sok z cytryny. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a papier posyp delikatnie mąką. Nakładając szprycą formuj duszki. Piecz w nagrzanym piekarnika przez 45 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Czekoladę rozpuść i maluj na każdej bezie oczka i usta. Gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...