poniedziałek, 22 lipca 2013

Kotlety z piersi kurczaka

Najbardziej klasyczny przepis na kotlety z filetów drobiowych. Ale bardzo mi kojarzy się z polską kuchnią. Podałam z makaronem jajecznym i smażonym szpinakiem z czosnkiem. 


Składniki (dla 4 osób): 
2 połówki piersi kurczaka 
1 jajko 
2 łyżki mleka 
bułka tarta 
słodka papryka (przyprawa) 
sól, pieprz

Piersi umyj i podziel na kotlety- ja dzielę zawsze, każdą połówkę na trzy części (dwie duże i jedną małą). Posól, popieprz i posyp papryką. Jajko rozbełtaj z mlekiem i szczyptą soli. Bułkę tartą wsyp na talerzyk. Kotlety maczaj w jajku, potem obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...