wtorek, 4 czerwca 2013

Pstrąg pieczony w folii

Będąc kiedyś na mazurach, jadłam wyśmienitego grillowanego pstrąga. Postanowiłam sama takiego przyrządzić. Rybę tak przygotowaną można grilować, jak również piec w piekarniku. Dziś niestety w drugiej wersji, ponieważ pogoda nie dopisała. Pstrąga podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty i rzodkiewki w śmietanie. 
Zachęcam do grilowania;) 



Składniki (dla 2 osób):
2 pstrągi patroszone
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
olej 


Na blasze rozłóż folię aluminiową (tak aby można było zawinąć w niej ryby) i polej ją olejem. Pstrągi przypraw solą i pieprzem w środki i na zewnątrz, po czym ułóż je na przygotowanej blaszce. Do brzuszków każdej z ryb nałóż po jednej łyżce pietruszki i koperku, po pół wyciśniętego czosnku i po łyżeczce masła. Zawiń szczelnie folią. Piecz w temp. 220°C przez 15 minut, po czym otwórz folię i piecz przez kolejne 15 minut. Podawaj skropionego cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...