sobota, 15 czerwca 2013

Polędwiczki wieprzowe z warzywami

Świetny przepis na przygotowanie polędwiczek. Same rozpływają się w ustach. Bulion przygotowałam z gotowej kostki bulionowej drobiowo-wołowej. Pół kostki wrzuciłam do szklanki wrzącej wody. Polędwiczki podałam z gryczanymi gnocchi.
Życzę smacznego! 


Składniki (dla 2 osób):
250 g polędwiczki wieprzowej

10 pieczarek

pół papryki czerwonej

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

100 ml śmietany

1 łyżka mąki

250 ml buliony

sól, pieprz 

Polędwiczki pokrój w plasterki około 1-1,5 cm, lekko rozbij i popieprz. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na lekko natłuszczonej patelni. Dodaj polędwiczki i delikatnie podsmaż. Pokrój pieczarki i paprykę. Zdejmij z patelni polędwiczki, nałóż warzywa i podsmaż. Dołóż polędwiczki, zalej bulionem i duś około 15 minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru z patelni, zalej polędwiczki z warzywami i całość posól. Zagotuj.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...