czwartek, 20 czerwca 2013

Pljeskavica

Po raz pierwszy jedliśmy ją w Chorwacji, była bardzo dobra, ale nieciekawie podana. Można było ją zjeść z frytkami lub po prostu w formie hamburgera. Po powrocie do Polski poszliśmy na obiad do restauracji chorwackiej i tam jedliśmy ją świetnie podaną. Mięso mielone wołowe z owczym serem, na lepienie, jest to taki mały chlebek pieczony w piecu grzanym do 400°C. Do tego chorwacki ajwar- pasta paprykowa (rewelacyjna) i sos czosnkowy.

pizza papryka mięso obiad ser kolacja grill mięsne kotlet szybkie tanie proste pasta kotlety mielone wołowe grillowane bułka chorwacja pita szybka danie pyszne mielony śródziemnomorskie prosty ajwar grillowany mięsny tania przepyszna pyszna pyszny szybki paprykowe paprykowa grillowana serem prosta ekspresowy świetna świetne świetny tani wyborna wyborne wyborny wspaniały wspaniała wspaniałe romantyczna romantyczny romantyczne przepyszny przepyszne eskpresowe espres ekspresowa z mięsna paprykowy przysmak pljeskavica pljeskawica chorwacka bałkańska śródziemnomorska śródziemnomorski chorwackie chorwacki lepinia wołowinia chamburgery chamburger owczym owczy owiec grillować wołowa wołowy świece cevapi cievapi czewapcziczi
Składniki (dla 4 osób): 
500 g mięsa mielonego wołowego 
pół łyżeczki soli 
pół łyżeczki papryki słodkiej 
pół łyżeczki chili (pieprzu cayenne) 
1 średnia cebula 
1 ząbek czosnku

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z mięsem i przyprawami. Podziel na 8 części, z każdej formuj cieniutkie kotlety o średnicy około 13 cm (w czasie pieczenia zmniejszą się praktycznie o połowę).

Dodatkowo: 
100 g owczego sera 

Na czterech kotlety ułóż po plasterku sera i nakrywaj pozostałymi kotletami. Oblep końce. Smaż na naoliwionej patelni do przepieczenia.

Ciasto a la lepienie: 
4 szkl. mąki tortowej  
14 g suszonych drożdży
1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczki cukru

2 łyżka oliwy 
1,5 łyżeczki soli

Do jednej miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dolej większą część wody i lekko wyrób ciasto. Do pozostałej wody dodaj sól i wymieszaj. Oliwę i wodę z solą dolej do ciasta i wyrabiaj przez około 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia. Formuj 4 placki o średnicy około 18 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

pizza papryka mięso obiad ser kolacja grill mięsne kotlet szybkie tanie proste pasta kotlety mielone wołowe grillowane bułka chorwacja pita szybka danie pyszne mielony śródziemnomorskie prosty ajwar grillowany mięsny tania przepyszna pyszna pyszny szybki paprykowe paprykowa grillowana serem prosta ekspresowy świetna świetne świetny tani wyborna wyborne wyborny wspaniały wspaniała wspaniałe romantyczna romantyczny romantyczne przepyszny przepyszne eskpresowe espres ekspresowa z mięsna paprykowy przysmak pljeskavica pljeskawica chorwacka bałkańska śródziemnomorska śródziemnomorski chorwackie chorwacki lepinia wołowinia chamburgery chamburger owczym owczy owiec grillować wołowa wołowy świece cevapi cievapi czewapcziczi
 

1 komentarz:

  1. Świetne danie .Bardzo lubię takie kotleciki.Nominuję Twój blog za dobrze wykonaną robotę do LIEBSTER BLOG AWARD.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...