sobota, 15 czerwca 2013

Gryczane gnocchi

Sposób na inne podanie kaszy gryczanej, tu w formie gnocchi. Idealnie nadają się do sosu pomidorowego, bazyliowego czy poprostu jako uzupełnienie dania obiadowego. Na zdjęciach podane z polędwiczkami wieprzowymi z warzywami. 



Składniki (dla 2 osób):
100 g kaszy gryczanej
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
1 listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 jajko
1 szkl wody
pół kostki rosołowej
sól, pierz
1 łyżka masła 

Podsmaż kaszę na maśle. Zalej wodą, wrzuć kostkę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, posól i popieprz. Gotuj na patelni do wyparowania wody. Usuń listek laurowy, ziele angielskie i rozdrobnij w blenderze dolewając po trochu mleko. Kaszę z mąkami i jajkiem zagnieć. Delikatnie podsypując mąką formuj małe kuleczki i przygniataj widelcem, tak aby powstały krążki o średnicy około 2 cm. Wrzucaj do lekko osolonego wrzątku i gotuj około 3-4 minut- do wypłynięcia.


Przepis w akcji kulinarnej:
Zainspiruj się kaszą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...