czwartek, 27 czerwca 2013

Afelia- wieprzowina duszona w winie

Afelia to jedna z najpopularniejszych potraw na Cyprze. Przyrządza się ją w różnych wersjach, w zależności od tego, co jest jej głównym składnikiem- mięso, jarzyny, grzyby... U mnie dziś mięsko, a dokładniej łopatka wieprzowa. Podałam z puree ziemniaczanym. 

obiad kolacja wieprzowe wieprzowina szybkie tanie proste łopatka wytrawne duszone afelia mieso szybka danie pyszne śródziemnomorskie prosty czerwone mięsny tania przepyszna duszony pyszna pyszny szybki prosta winne ekspresowy świetna świetne świetny tani wyborna wyborne wyborny wspaniały wspaniała wspaniałe wyspa zrobić romantyczna romantyczny romantyczne przepyszny przepyszne eskpresowe espres ekspresowa w mięsna przysmak śródziemnomorska śródziemnomorski świecami cypr wieprzowinie duszona winie winna czerwonym wytrawnym łopatki łopatkę co cypryjskie cypryjski
Składniki (dla 4 osób): 
1 kg łopatki wieprzowej
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
trochę posiekanej natki kolendry 

Mięso pokrój w drobną kostkę, zalej winem, posyp solą, pieprzem i wymieszaj. Marynatę wstaw do lodówki na kilka godzin (u mnie 3), w tym czasie kilkukrotnie wymieszaj. Odsączone mięso smaż na naoliwionej patelni, tak długo aż miso będzie brązowe i miękkie. Mięso przełóż na półmisek, a na tej samej patelni odparuj połowę marynaty. Ponownie dodaj mięso, posyp rozgniecionymi ziarenkami kolendry i podgrzej. Posyp natką kolendry.


obiad kolacja wieprzowe wieprzowina szybkie tanie proste łopatka wytrawne duszone afelia mieso szybka danie pyszne śródziemnomorskie prosty czerwone mięsny tania przepyszna duszony pyszna pyszny szybki prosta winne ekspresowy świetna świetne świetny tani wyborna wyborne wyborny wspaniały wspaniała wspaniałe wyspa zrobić romantyczna romantyczny romantyczne przepyszny przepyszne eskpresowe espres ekspresowa w mięsna przysmak śródziemnomorska śródziemnomorski świecami cypr wieprzowinie duszona winie winna czerwonym wytrawnym łopatki łopatkę co cypryjskie cypryjski

1 komentarz:

  1. Dlaczego by nie wypróbować tego przepisu na pyszne mięsko? Nie zdradzę, ale jestem przekonany że wielu z was cieknie ślinka na tak doborowy obiadek, który przyrządzam z przyjemnością. Zdradzę tyle, że najlepiej mi smakuje z ćwikłą (tą z Pińczowa), poważnie przyprawia o obłęd ten rewelacyjny dodatek. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...